Що до чого, а борщ до хліба!
1 липня 2022 року культура приготування українського борщу була включена до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Рішення було ухвалене в Парижі на позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Кулінарні традиції є невід’ємною частиною будь-якого народу, а в своїй сукупності складають строкату та різноманітну мозаїку загальносвітового культурного надбання. Приготування традиційних страв є одним з засобів формування національної ідентичності і виступає маркером соціального та культурного благополуччя спільноти. Однією з таких страв є український борщ, про який у народному вислові говориться: «І з нехочу з’їв три миски борщу».
Пропонуємо до вашої уваги підбірку вінтажних листівок (фотограф М. Анфінгер) з фондів Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Каразінського університету. Переглянувши цю онлайн-виставку, можна більше дізнатися про страви української кухні і технологію їх приготування.
Над проєктом працювали к.і.н. О. І. Вовк та к.і.н. В. Д. Греков.
Розробка і дизайн: С. В. Лобенко.
Науковий консультант: проф. С. М. Куделко.