Каразінці взяли участь у заході від бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні

 5 вересня 2024 року в Києві відбувся захід «Культурна спадщина в Україні: від збереження до повоєнного відновлення». Він проводився бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа». Ця грантова програма підтримує культурний, креативний та аудіовізуальний сектори і спрямована на зміцнення культурного різноманіття. Як зазначили організатори, в рамках означеної програми цей форум став найбільшою подією року за сектором «Культурна спадщина».

 У заході у складі делегації Каразінського університету взяла участь заступниця директора ТронькоЦентру к.і.н. О. І. Вовк.

 Для учасників були презентовані проєктні та грантові можливості не тільки від програми ЄС «Креативна Європа», а й низки українських та міжнародних інституцій: Українського культурного фонду, Українського інституту, House of Europe та UREHERIT. Також були презентовані уже втілені ініціативи проєкти за сектором «Культурна спадщина».

 Центральною подією заходу стала панельна дискусія «”Три кити” культурної спадщини. Архіви, бібліотеки та музеї в часи експонентних змін». В най взяли участь провідні експерти з Києва, Харкова та Одеси, які обговорили поточні проблеми розвитку галузі, зокрема перспективи оцифрування колекцій та їх подальшого збереження і використання.

 На завершення глядачам були представлені кейси, об’єднані темою «Збереження архітектурної спадщини України під час війни».

 Масштабний захід об’єднав науковців і практиків з усієї України: делегатів від органів влади та місцевого самоврядування, співробітників архівів, музеїв і бібліотек, ЗВО та академічних установ, представників міжнародних інституцій та громадського сектору. Здобута на ньому інформація стане корисною під час підготовки проєктних заявок на дослідження у сфері культурної спадщини.